Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 03/8/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Vot uninominal - Legea bate referendumul
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/85111/vot-uninominal-legea-bate-referendumul


Numele cotidianului
 
 

Presedintele Basescu a anuntat ieri ca va astepta pana la inceputul lunii aprilie sa vada daca partidele se tin de cuvant in privinta adoptarii legii electorale, in caz contrar declansand referendumul pentru votul uninominal.

Seful statului a finalizat ieri consultarile cu partidele parlamentare pe tema introducerii votului uninominal, singurul care a refuzat invitatia Cotroceniului fiind PRM. Cum liderii politici s-au pronuntat pentru adoptarea acestei masuri de catre Parlament, Basescu a confirmat ieri concluzia desprinsa inca din prima zi a consultarilor: va da ragaz comisiei electorale sa ajunga la un acord, daca nu, va declansa referendumul. "Desi creditez partidele cu toata increderea ca vor gasi solutia de adoptare a acestei forme de vot in timp util, nu inseamna ca nu voi continua sa urmaresc obiectivul introducerii votului uninominal incepand cu alegerile din 2008. La sfarsitul lunii martie, prima decada a lunii aprilie, o sa pot sa evaluez daca evolutiile in comisia electorala sunt in acord cu obiectivul de a avea legea inainte de sfarsitul sesiunii parlamentare sau nu. Daca nu, cu certitudine voi introduce referendumul", a spus Basescu.

TERMEN. Propunerea unui termen pentru adoptarea acestei legi a venit chiar de la reprezentantii PC, care au lansat in discutiile cu seful statului data de 15 mai. Ei i-au inmanat sefului statului o scrisoare a liderului PC, Dan Voiculescu, in care apreciaza ca, daca partidele parlamentare ajung la un acord privind modificarea sistemului electoral in forul legislativ, seful statului ar putea amana convocarea unui referendum "inutil si costisitor". Liderii PC au aratat totodata ca votul uninominal trebuie introdus chiar de la alegerile europarlamentare, pentru ca si alesii pe care ii trimitem la Strasbourg trebuie sa aiba aceeasi legitimitate cu cei de la Bucuresti. Reprezentantii minoritatilor nationale au primit asigurari de la seful statului ca toate partidele au fost de acord cu pastrarea actualei reprezentativitati a acestora in Parlament.

Liberalii au avut cea mai restransa prezenta la Cotroceni. Daca celelalte delegatii au numarat pana la zece membri, PNL a trimis doar trei: Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Voicu. "Ce faci, Ludovic? Hahaha", i-a intampinat Basescu. "Am venit sa respir aerul... rarefiat", a raspuns acesta. Dupa consultari, Melescanu a reluat pozitia exprimata deja de liberali: doresc vot uninominal, dar nu vor ca un eventual referendum pe aceasta tema sa se suprapuna cu alegerile pentru PE.

VARIANTA

Teodor Melescanu (foto) a anuntat ca PNL este dispus sa se consulte cu celelalte partide politice pentru "a impulsiona" adoptarea cat mai rapida a unei legi cu privire la modificarea sistemului de vot. Propunerea acestora privind votul uninominal este aceeasi cu a PD, respectiv varianta Pro Democratia. Seful statului a lasat sa se inteleaga chiar de marti seara ca agreeaza varianta PSD. "Mi s-a parut extrem de interesanta propunerea ca la Senat sa avem vot uninominal in doua tururi, iar la Camera un singur tur pentru un numar egal cu al senatorilor, cele pierdute fiind redistribuite catre partide", a aratat ieri Basescu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.